Diş İmplantı Nedir?
Diş İmplantı günümüzde kullanılan ve diş yapısına en çok benzerlik gösteren uygulamadır. İmplant ağızda eksik olan dişlerin yerine yerleştirilen fonksiyon ve estetiği yeniden kazanmayı amaçlayan yapay diş köküdür. Çene kemiğine yerleştirilir.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
İmplant vidaları, belirli bir kalınlığa ve genişliğe sahip olan yapılardır. Bu sebepten dolayı implan yapılacak bölgedeki çene kemiğinin implantın kalınlığına ve genişliğine yeterli gelebilecek bir bölge olması gerekmektedir.
Bölgedeki kemiğin kalitesi de implantın yapılabilirliğini belirleyen faktörlerden biridir. Hastanın genel sağlık durumu ve ağız hijyenine dikkat etmesi gibi durumlar göz önünde bulundurularak implant yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
İmplant yerleştirmeden önce bölgeye uygun anestezi yöntemleri uygulanır. Hastanın tercihi de göz önünde bulundurularak genel ya da lokal anestezi tercihi yapılabilir. Operasyon sırasında duyulabilecek ağrı bu yolla ortadan kaldırılırken operasyon sonrasındaki gece bir miktar ağrı hissedilebilir.
Bu ağrı basit ağrı kesiciler yardımı ile yatıştırılabilir. Çoğu hasta bu ağrıyı diş çekiminden sonra oluşan ağrı ile bir tutar. İlk geceyi izleyen günlerde implanta iyice alışılacak ve varlığı fark edilmeyecektir.
Protezlerin takılabilmesi için implantın tam olarak yerleşmesi gerekir. Bu süre 3 ila 6 ay kadar sürer. İmplantların temizliği son derece önemlidir.
Kişi implantlara en az kendi dişi kadar iyi ve temiz bakmalıdır. Temizliği biraz uğraştırır. Fakat bu tip tedavilerde başarı için temizlik şarttır. İmplant üzerine yerleştirilecek protezler kişiye özeldir.
Hastanın rahat çıkarıp takabileceği ve rahat temizleyebileceği şekilde olmasına özen gösterilir. Bazı implant planlamalarında ise yalnızca doktorun çıkarıp takabileceği implantlar tercih edilir.
İki protezin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. İmplant tedavisi öncesinde iyi bir araştırma yapılmalı ve doktora danışılarak yönteme karar verilmelidir. Eksik diş sayısı 1’den fazla ise implant uygulaması yapılabilir.
İmplantların ağızda 30 yıl ve daha fazla kaldığı bile görülmüştür. İmplantın ömrü hastaya bağlıdır. Fakat genel olarak implant tedavisi 30 yıldan daha az sağlıkla ağızda kalır.
İmplant için yaşın bir önemi yoktur. Sağlık yaştan daha önemli bir faktördür. Yaşı ilerlemiş kişilerin implanta gençlerden daha çok ihtiyacı vardır. 70 yaşında bile sağlık koşulları el veriyor ise implant uygulaması yapılabilir. Kanser gibi olumsuzluklara neden olmaz.
Diş implantının hastaya yerleştirilmesi işlemin boyutuna göre 30 dakika ya da 1 saat sürebilir. Bazı durumlarda tedavi bir dizi ameliyat gerektirebilir. İmplantlar vücutta hiçbir alerjik reaksiyona neden olmaz. Çünkü implantlar genelde titanyum gibi vücut ile uyum içindeki maddelerden yapılır.